Varbergs radiostation i Grimeton uppfördes på 1920-talet för trådlös kommunikation till Amerika. 2004 blev anläggningen inskriven på världsarvslistan.

Motiveringen till världsarvsutmärkelsen löd “Varbergs Radiostation i Grimeton är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.”

Med inskrivningen på världsarvslistan tilldelades Halland och Varberg en mäktig titel med betydelsen att här finns ett objekt som är av så stort värde för hela världens mänsklighet att det är omistligt. Anläggningen fungerar idag lika bra som då den invigdes 1925. Naturligtvis används den inte lika ofta nu som då, men minst två gånger per år dras den gamla alternatorn igång och ett meddelande skickas ut över världen.

center

Världsarvet Grimeton består av den gamla radiostationen, området kring radiostationen och ett tillhörande besökscentrum. I det senare kan besökarna fika, se film, handla i butiken eller bara se ut över den enorma anläggningen.

För information om öppettider och bokning av guidade turer, kontakta Världsarvet Grimeton.

Webbsida: www.grimeton.org
E-post: info@grimeton.org
Tel: 0340-67 41 90

Subscribe!

Be the first to know about upcoming SAQ transmissions by subscribing to our newsletter.

No, thanks!